I samarbeid med Molde Kommune og nettselskapet Elinett har husstander i et begrenset boligområde i Molde fått tilbud om å delta i pilotprosjektet «Smart Hus styring». Prøveprosjektet "Fremtidens energi" skal gi husstander bedre oversikt og kontroll over strømforbruket sitt.
Intensjonen med pilotprosjektet er å flytte noe strømforbruk til et tidspunkt på døgnet hvor det er bedre nettkapasitet, samt at husstander skal ha opplevelsen av fortsatt god komfort og gi besparelser. Beboere selv er med på å tilpasse/justere individuelt, ved bruk av GEO-appen.
Strømprisene er tidvis høye, og med mer uregulert kraftproduksjon som sol og vindkraft framover tyder mye på at vi vil få større variasjon mellom prisene på gitte tidspunkt i et døgn. Ved å bruke Istad Krafts Smarthusløsing kan du få bedre forståelse for når strømmen koster mest, og tilpasse husstandens forbruk deretter.
I sitt brukergrensesnitt med geo-appen har en husstand oversikt på alle komponenter, soner med termostater koblet til varmekabler, varmtvannsberedere, varmepumper, panelovner. Flere brukere i husstanden kan individuelt styre forbruket sitt etter ønsker og behov.
Istad Kraft og Molde Kommune tok sommeren 2022 kontakt med beboere i begrenset boligområde i Molde. Målet var å redusere strømkostnader gjennom:
Thore Folland i Skogvegen er én av beboerne som har deltatt i Smart Molde prosjektet. Folland ønsket bedre oversikt og kontroll over eget forbruk, og muligheten for å kunne justere hvis forbruket var for høyt. Han sier at prosjektet har gitt han en ny forståelse for hvordan nettleie, strøm og forbruk henger sammen.
Når du fikk spørsmål om å være med på dette, hva tenkte du da?
- Det første jeg tenkte på var mulighetene. Mulighetene for å kunne følge med på forbruket og få oversikt over det vi bruker. Og det å kunne justere forbruket når vi ikke er hjemme. Det var vel hovedgrunnen til at vi var positive til å koble oss på, sier Folland.
Når systemet ble montert og installert hjemme hos Folland ble det satt inn en standard som skulle være førende for dette prosjektet:
I mars hadde dere lavt forbruk, noe som kan skyldes påskeferie. Hva gjør dere når dere reiser bort?
- Når vi er på reise bruker vi funksjonaliteten «bortemodus». Appen er enkel å betjene og vi merker godt at forbruket går ned i forbindelse med langhelg.
Hva tenker du om mai når du ser på grafen, for her er forbruket litt høyt?
- Mai var en kald måned og vi var mye hjemme. Det er nok derfor kurven er høy for denne måneden. Det du viser meg stemmer godt. Jeg ser igjen ting som stemmer med virkeligheten, og det er jo litt gøy.
Nettselskapene ønsker at forbrukere har en så jevn profil som mulig. Fastleddet har ulike trappetrinn og avregnes etter gjennomsnittet av de tre høyeste døgnmaksene i måneden.
Ved å se på Folland sin profil og de høyeste effektene gjennom perioden, danner dette en god oversikt som kan bistå i arbeidet med å få ned toppene og dermed lavere nettleie.
- Det er veldig interessant å se dette, for det gir meg muligheten til å justere og å utbedre. Er det litt kaldt i huset justerer vi bare temperaturene enkelt i geo-appen.
Du nevnte for en tid tilbake at du har opplevd en større komfort i huset?
- Ja, mye jevnere varme og god komfort uten at det ikke har gått utover strømforbruket.
Etter ét års prøveperiode med smartstyring i hjemmet er Thore Folland godt fornøyd med systemet og erfaringene fra prosjektet.
Hvordan har dialogen vært i prosjektet?
- Den har vært strålende dialog hele veien. iElektro som installatør har stilt opp på kort tid hvis det skulle være noe. Det er vi godt fornøyd med.
Smart Molde er et program som skal bidra til at Molde blir et mer bærekraftig samfunn.
Å samarbeide med Molde Kommune gjennom Smart Molde er en unik mulighet til å sammen lede utviklingen mot et smart, bærekraftig og attraktivt samfunn. Dette åpner opp for flere synergier og muligheter gjennom samskaping, testing og synliggjøring.
Programmet skal ta utgangspunkt i innbyggernes behov, og ta i bruk bærekraftige metoder og løsninger for å gjøre Molde til et bedre sted å leve, bo og arbeide.